UV lijm

Het licht maakt het hard

UV lijm is een zeer effectief product in zijn soort. De samenstelling van UV lijm zorgt er immers voor dat er een permanente verbinding ontstaat nadat het volledig is uitgehard. Door deze eigenschap wordt UV lijm ook veel in de auto-industrie gebruikt. Enige nadeel van deze lijm is wel dat er altijd UV licht bij het materiaal moet kunnen komen.
UV lijm

Hoe werkt het?

Er moet dus licht bij het plakvlak kunnen komen. Dit belangrijk voor het uitharden. Als dit niet gebeurt kan de lijm niet volledig uitharden en is verbinding erg zwak. Er moet dus tenminste één UV licht doorlatend materiaal gebruikt worden. Hierbij kunt u denken aan glas, plexiglas en kristal.
Daarnaast is het ook belangrijk dat beide oppervlaktes brandschoon zijn. Dit betekent: geen stof, geen vocht en geen vet. Voor de hechting van UV lijm aan het oppervlak zijn deze zaken nog belangrijker dan bij andere soorten lijm. Daarom wordt ook aangeraden de oppervlaktes schoon te maken met pure aceton en droog te wrijven met een stofvrij doekje.

Werk zorgvuldig

Mocht u de eerder genoemde zaken niet in acht nemen dan zal de lijm loslaten en zal het alsnog hard worden als het aan zonlicht of een andere bron van UV licht wordt blootgesteld. Deze lijmsoort doet er ongeveer een uur over om volledig uit te harden en dan is er ook geen weg meer terug.
Als het hard is geworden dan zal een lijmoplossingsmiddel niet helpen. Het enige wat u zou kunnen proberen is het volledig afschuren, maar dan neemt u wel het risico op een andere manier schade aan te richten. Het is daarom van belang dat u nauwgezet de voorgeschreven regels volgt. Daar zult u baat bij hebben.

Handige tips

Werk met handschoenen. Het klinkt misschien een beetje raar, maar onder de lijmen is dit wel een erg hardnekkige soort. U kunt erg makkelijk uw vingers aan een ander voorwerp vast lijmen of een harde laag op uw vingers laten ontstaan. Deze lijm wordt namelijk hard door zonlicht en andere bronnen van ultra violette straling, waardoor het handig is om voor de zekerheid met handschoenen te werken.

Zorg voor voldoen ultra violette straling als u gaat werken met UV lijm. Staat uw object in de schaduw of misschien in de kelder? Hier zal het zonlicht niet komen. Dit kunt u ook oplossen met een UV lamp. Deze zijn bij de grotere bouwmarkten zeker te koop.

Meer informatie

Uw naam (*)

Uw email (*)

Telefoonnummer (*)

Uw bericht

captcha